Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor) olarak İtalya’da eğitim görmek isteyen Türkiye’deki gençlerin son dönemde derinleşen vize sorunlarına ilişkin 27 Kasım’da İtalya Büyükelçiliği ile görüştük. Görüşmeye İtalya Büyükelçiliği adına Elçi Müsteşarı Francesco de Stefani Spadafora ve Kançılarya ve Konsolosluk Temsilcisi Alice Testa katıldı. GoFor’dan ise Yönetim Kurulu Eş Başkanı Ersel Erbaş ve Sekretarya temsilcileri toplantıda yer aldı.
Görüşmede, vize sorununun neden olduğu ayrımcılık ve hak ihlallerine dikkat çeken politika belgemizi sunduk. İtalya’da eğitim almak isteyen gençlerin taleplerini aktarırken özellikle finansal gerekliliklerin tutarsızlığına, süreçlerdeki karmaşıklığa ve uzun bekleme sürelerinin öğrencilerin alternatif eğitim seçeneklerini değerlendirmesini engellediğine vurgu yaptık. Ayrıca, konsoloslukların başvuru süreçlerindeki yaklaşım farklarının yarattığı sorunları dile getirdik.
Gerçekleştirilen görüşmede, yüksek başvuru sebebiyle Elçilik tarafından kaynaklanan bir gecikme yaşandığını belirtti. Ancak tüm başvuruların güncel olarak işlendiğini ve güncel olarak bekleyen öğrenci sayısının kalmadığını aktaran Spadafora, geçici bir krizin yaşandığını fakat vize işlemlerinin hızlandırılmasıyla bu krizin çözüldüğünü ifade etti.
Prosedürler yeterince açık değil.
Görüşmenin devamında vize başvurularının çoğunlukla neden reddedildiğine ilişkin olarak yaptığı açıklamada Testa, İtalya Büyükelçiliği’nin ve diğer ilgili vize İtalya’da birimlerinin sitelerinde yer alan açıklamaların yeterince anlaşılır olmadığını ve bu sebeple genelde eksik belge sebebiyle başvuruların reddedildiğini ifade etti. Konuya ilişkin çalışmalara başladıklarını aktaran Testa özellikle;
- üniversiteden alınan kabullerin vize almayı garanti etmediğini,
- finansal yeterliliğin İtalya’da 3 yıl boyunca yaşanabileceğini gösteren düzenli gelir akışını ifade ettiği ve yalnızca hesaplarda minimum € 6000 bulundurulması anlamı taşımadığını,
- gerekli belgelerin hangi formatta ve ne şekilde temin edilmesi gerektiğinin tam anlaşılmadığını
vurguladı. Bu sorunların, Büyükelçilik tarafından sağlanan rehberlerde sürecin yeterince açıklanmadığından kaynaklandığını ifade eden Testa, önümüzdeki dönemde gençler için daha anlaşılır bir dille rehberlerini güncelleyeceklerini ve yeni metotlar üzerinde çalışacaklarını aktardı.
Vize sorununu İtalyan Parlamentosu’na taşıdık.
Vize sorununa ilişkin hazırladığımız politika belgesini İtalya Temsilciler Meclis Üyesi Marco Grimaldi ile paylaştık. Politika belgesini ve İtalya’da eğitim görmek isteyen gençlerle gerçekleştirilen toplantının bulgularını sunarak İtalya Parlementosu’nda konuya ilişkin bir soru önergesi sunulması hakkında görüştük.
Görüşmelerin sonucunda İtalya Parlamentosu’na İtalya Temsilciler Meclisi Üyesi Nicola Fratoianni tarafından bir soru önergesi sunuldu. Önergede, Türkiye’den yaklaşık 1.000 öğrencinin, İtalya’da eğitim almak için gerekli vizeyi alamadığı, bu durumun eğitim hakkını tehdit ettiği ve uluslararası insan hakları belgeleriyle çeliştiği ifade edildi. Ayrıca, İtalya’daki konsolosluk randevularında yaşanan gecikmelerin ve başvuru reddedilme gerekçelerinin şeffaf olmamasının bu sorunu daha da karmaşık hale getirdiği belirtildi.