Türkiye’de Gençlerin Yaşadığı Vize Sorununa İlişkin Politika Belgesi

Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor) olarak gençlerin yaşadığı vize sorununa ilişkin politika belgesi yayınladık. Politika belgesini, Alman Federal Meclisi üyelerine sunduk.

Politika belgesi için tıklayın.

Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor) olarak Türkiye’de gençlerin yaşadığı ve son zamanlarda derinleşen vize sorununa ilişkin politika belgesi yayınladık. Belge, vize sorununun yol açtığı ayrımcılığa ve hak ihlallerine değiniyor.

Covid-19 pandemisi ve mülteci krizi ile farklı boyutlar kazanan vize sorunu, randevu bulma ve başvuru sürecinde talep edilen belgelerle birlikte başvuruların yüksek reddedilme oranı gibi birçok durum gençlerin seyahat özgürlüğünü kısıtlıyor. Türkiye’den yapılan vize başvurularının %20.7’si reddediliyor. Başvurusu reddedilen gençlerin maddi ve manevi kaynakları boşa harcanıyor.

Vize konusundaki zorluk ve engeller, Erasmus+ ve Avrupa Dayanışma Programı (ESC) gibi AB eğitim ve destek programlarına katılımı azaltarak Türkiye-AB ilişkileri açısından çelişkili bir durum yaratıyor. Gönüllülük gibi yollarla toplumsal katkı yapabilecek gençler zorlanıyor, hatta engelleniyor.

Vize sorunu gençlerin eğitim ve katılım hakkını engelliyor, gençlik örgütlerinin savunuculuk faaliyetleri sekteye uğruyor.

Vize sorunu, Türkiye’deki gençlerin gençlik hareketliliği projelerine katılımını kısıtlıyor. Gençlik hareketliliği, gençler arasında kültürlerarası diyaloğun ve aktif yurttaşlığın geliştirilmesi için önemli fırsatlar sunuyor. Bu açıdan gençlik hareketliliği projeleri, gençlik çalışmasının önemli yapı taşlarından birini oluşturuyor. Türkiye’den Erasmus+ ve Avrupa Dayanışma Programı (ESC) projelerine katılmak isteyen gençler, vize sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Gençler, vize alamadıkları için kabul aldıkları değişim projelerine katılamıyor.

Türkiye’de yaşanan anti-demokratikleşmeyle birlikte gençlik hakları ihlalleri her geçen gün derinleşiyor. Vize sorunu, Türkiye’deki gençlik örgütlerinin uluslararası savunuculuk kapasitesini olumsuz yönde etkiliyor. Gençlik örgütleri, Türkiye’deki gençlerin ve gençlik örgütlerinin sorunlarını uluslararası platformlarda dile getirerek savunuculuk kapasitelerini artırmaya çalışıyor. Ancak Birleşmiş Milletler, Gençlik Ortaklığı ve Avrupa Konseyi gibi uluslararası toplantılara vize engeli nedeniyle katılamıyor.

Türkiye’deki gençler artan oranda lisans ve lisansüstü eğitimleri için yurtdışında bulunan kurumları tercih ediyor. Türkiye dışında bulunan bir üniversiteden alınan resmi kabul dahi bazı durumlarda vize süreçlerinin hızlıca tamamlanacağı anlamına gelmiyor. Üniversitelerden kabul almasına rağmen vize alamadığı için eğitim süreçlerini dondurmak zorunda kalan gençlerin eğitim hakkı ihlal ediliyor.

Politika belgesini Alman Federal Meclisi üyelerine sunduk.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Alman Delegasyonu ve Alman Gençlik Konseyi’nin Alman Federal Meclisi’nde düzenlediği Gençlik Alanı (Youth Space) Konferansı’na Türkiye Ulusal Gençlik Konseyi olarak davet edildik. Konferansa katılan GoFor Genel Koordinatörü Hasan Oğuzhan Aytaç ve Program Yöneticisi Ezgi Gedik, vize sorununa ilişkin hazırlanan politika belgesini Alman Federal Meclisi üyelerine sundu. Belgede öne çıkan önerileri, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Derya Türk-Nachbaur ve Yeşiller Milletvekili Max Lucks’a sunarak Türkiye’de gençlerin yaşadığı ayrımcılık ve hak ihlallerini anlattık.

Bu bağlamda GoFor’un vize sorunuyla ilgili politika önerileri şöyledir:

  • AB ülkeleri ve AB gençlik programlarına dahil olan diğer ülkelerin vize süreçleri uyumlaştırılmalı; gençler için standart, sadeleştirilmiş ve kolaylaştırılmış vize süreci uygulamasına geçilmeli.
  • Eğitim, staj, gönüllülük ve değişim programları gibi farklı öğrenme hareketliliği programlarına özel vize kategorileri oluşturulmalı. Bu vize kategorilerindeki ücretler asgari seviyede olmalı.
  • Değişim programı, örgün öğretim programı, staj, uluslararası toplantılar gibi davet/kabul mektubu sunulan süreçler için istenen vize belgeleri sadeleştirilmeli. Ayrıntılı banka hesabı dökümü, nüfus kayıt örneği vb. belgeler ayrımcı uygulamaların önünü açıyor.
  • Uzun dönemli eğitim programları, staj veya gönüllülük faaliyetlerine katılan gençler için vize geçerlilik süreleri uzatılmalı.

Politika belgesi için tıklayın.

Katkı sunan örgütler:

  • Genç Lezbiyen Gey Biseksüel Trans İnterseks Gençlik Çalışmaları ve Dayanışma Derneği (Genç LGBTİ+)
  • Gençlik Servisleri Merkezi (GSM)
  • Gönüllü Hizmetler Derneği (GHD)
  • Lykia İzcilik ve Doğaseverler Kültür Derneği (LİDOSK)

Önerilenler

Skip to content