9 başlıkta Seçim 2024: AK Parti Seçim Beyannamesinde kaç genç var?

İnceleme için tıklayın.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) “Türkiye Yüzyılı Şehirleri için Gerçek Belediyecilik” başlıklı 2024 Yerel Seçimlerine ilişkin beyannamesini inceledik. Yerel yönetimlere ilişkin yaklaşımı içeren beyannameyi gençlik hakları kapsamında 9 ayrı başlıkta ele aldık. 

Bu başlıkları; gençlik tanımı, gençlik hakları ve yerel gençlik politikası, gençlik katılımı, toplumsal cinsiyet, genç kadınlar ve genç LGBTİ+’lar, genç istihdamı, beceri geliştirme ve kültür-sanat, barınma, sağlık ve psikososyal destek ve son olarak da  çevresel sürdürülebilirlik ve adalet olarak belirledik.

Seçim beyannamesine ilişkin incelememiz gösteriyor ki AK Parti;

  1. “Gençlerimiz” vurgusuyla gençliği homojen bir grup olarak tanımlayarak farklı gençlik gruplarının ihtiyaç ve taleplerini göz ardı ediyor.
  2. Gençler üzerine olan yaklaşım ve beyanları gençlik hakları temelinden uzak bir konumda yer alarak gençlerin karşılaştığı hak ihlallerini derinleştirerek sürdürecek bir niteliğe sahip.
  3. Gençlik katılımını yalnızca aday ve seçilmiş siyasetçiler üzerinden ele alarak, gençlik katılımını tek boyutlu olarak ele almakta ve gençlik katılımının önündeki yapısal engelleri görmezden gelmekte.
  4. Genç kadınlara ve genç LGBTİ+’lara yönelik herhangi bir beyan oluşturmayarak, bu grupların örgütlenme özgürlüğü, sağlık kurumlarına erişim, işsizlik, derinleşen yoksulluk, eğitime erişim, ulaşım vb. konulardaki hak ve taleplerini yok saymakta.
  5. Gençlik istihdamı üzerine beyanları NEET* gençleri odağına koyarak oluştursa da genç istihdamını yalnızca genç girişimciliği üzerinden ele alarak işsizliğin tüm sorumluluğunu gençlere yıkan; gençleri sürekli olarak eksik, yetkin olmayan ve daha çok çabalamaları gereken bireyler olarak tanımlayan; ve bu kapsamda güvencesiz istihdamı teşvik eden bir yaklaşıma sahip.
  6. Gençlere yönelik beyan edilen beceri geliştirme yöntemleri, talep ve ihtiyaçlara odaklanmak yerine, gençlerin toplumsal yaşam ile ilgilerinin, katılım ve yaratıcılıklarının tek değerlendirme kriterini ‘piyasada bir değer olmaya’ indirgeme niteliğinde.
  7. Türkiye’deki barınma krizini basit bir arz-talep örtüşmezliği olarak tanımlamakta ve barınma krizinin daha yapısal nedenlerini göz ardı ederek gençlerin barınma olanaklarını daha da kısıtlayan politika müdaheleleri öngörmekte.
  8. Gençlere yönelik sağlık ve psikososyal destek hizmet beyanlarında yalnızca madde bağımlılığı ve sınav kaygısını geçirmekte ve bu doğrultuda gençlerin zihin sağlığını etkileyen işsizlik, ekonomik kriz, gelecek kaygısı, aile/toplum/akran baskısı, çalışma yaşamında yaşanan sorunlar, etnik ve cinsel yönelim temelli ayrımcılık gibi daha yapısal sorunları göz ardı etmekte.
  9. Çevre ve iklim odaklı beyanlarında geri dönüşüm çerçevesinde oluşturulan “yeşil istihdamı” yeşil kalkınmanın lokomotifi olarak tanımlamakta ve bu kapsamda atık havzalarında insan ve toplum sağlığını ciddi derecede riske atan koşullarda çalışan gençlerin yaşadığı derin hak ihlallerini göz ardı etmekte.

Bu bulgular ışığında GoFor olarak, AK Parti’nin yerel seçim vizyonunu gençlik açısından hak temelli, kanıta dayalı ve kapsayıcı olmayan nitelikte buluyor ve Türkiye’deki gençlerin yaşadığı sorunları çözmek yerine bu sorunları daha da derinleştiren, katmanlandıran ve sürdüren bir yaklaşıma sahip olduğunu vurguluyoruz.

İnceleme için tıklayın.

 

* NEET: Ne eğitimde ne istihdamda olan.



Sosyal Medya

Arama

Önerilen Yazılar